Een brugfiguur is een neutrale vertrouwensfiguur die fungeert (“de brug maakt”) tussen school, gezinnen en welzijnsorganisaties.

Hij is een belangrijke schakel in het realiseren van het recht op onderwijs voor alle kinderen.

Brugfiguur

  • Filip Van Wiele

De brugfiguur gaat vooral outreachend te werk. Outreachend werken is de koepelterm voor ondersteuning buiten de eigen organisatie en binnen de leefwereld van kwetsbare gezinnen.
Het gaat om een actieve manier van contact leggen met mensen die daar niet altijd zelf om vragen.
De brugfiguur ontwikkelt acties en interventies die gericht zijn op het realiseren van grondrechten voor kwetsbare gezinnen en alzo de strijd aangaat tegen (kinder)armoede.
Hij verleent ook hulp bij het verbreden van participatiekansen bij gezinnen door samenwerking en doorverwijzing naar socio-culturele organisaties (sportverenigingen, jeugddienst, plaatselijke bib, vzw samenlevingsopbouw, …).
Een brugfiguur bouwt mee aan een warme samenleving waarbij iedereen kansen krijgt.
De brugfiguur werkt laagdrempelig, informeel (bezoeken aan huis, schoolpoortcontacten), sterk intuïtief, zeer bereikbaar/aanspreekbaar, vriendelijk en beleefd, aanklampend/sluit nooit definitief de deur.
Elk schooljaar is er een inventarisatie van de kwetsbare gezinnen binnen de school (kwetsbare gezinnen worden toegeleid door directie, leerkrachten en zorgcoördinatoren).
Waar nodig wordt er ondersteuning geboden aan kwetsbare ouders door hen de weg te wijzen naar hulp- en dienstverlening (OCMW, gemeente, Lichtpunt vzw, samenlevingsopbouw vzw, Integratie en Inburgering, Breed Onthaal Zelzate, …).
Hulp en bijstand verlenen in de opvoedingstaak van kwetsbare ouders en andere, bijkomende probleemstellingen. Kinderen met extra noden worden toegeleid naar de naschoolse huiswerkbegeleiding.
De brugfiguur op onze school is Dhr. Filip Van Wiele (filipvanwiele@dekrekel.net)

“Niet alleen verbinden we hier bruggen van kennis, maar ook van vriendschap en groei.”