Huiswerk is een essentieel onderdeel van het onderwijssysteem en heeft tot doel het leerproces van studenten te ondersteunen en te versterken.

Huiswerk

Kinderen leren via huiswerk zelfstandig plannen en verwerken wat ze op school leerden.

De opdrachten die uw kind in de lagere school meekrijgt, worden in de schoolagenda genoteerd.  De leerkrachten zullen bij het begin van het schooljaar de precieze afspraken rond huistaken meedelen.

Elke klas heeft welbepaalde dagen waarop huiswerk wordt gegeven:

  • 1e leerjaar: dinsdag (tijdsduur: 10 à 30 minuten)
  • 2e leerjaar: dinsdag en donderdag (tijdsduur: 10 à 30 minuten)
  • 3e leerjaar: maandag, dinsdag en donderdag (tijdsduur: 10 à 45 minuten)
  • Vanaf 4e leerjaar: alle dagen (tijdsduur: 10 à 60 minuten)

Vanaf het 3e leerjaar worden grotere taken gegeven en moeten al eens lessen geleerd worden.

Vanaf het 4e leerjaar wordt het werk opgedreven en wordt een aanzet gegeven tot leren plannen.

Vanaf het 5e leerjaar worden taken gegeven die meer inzetten op het inzichtelijk verwerven van kennis, vaardigheden en zelfstandig werken.

Huiswerk is meer dan huistaken maken en toetsen studeren.  Er wordt ook aandacht gegeven aan het leren samenwerken met klasgenoten.  Bovendien kunnen dagelijkse leesmomenten en creatieve taken in het huiswerkpakket zitten.  Een interview afnemen, een programma of spel beoordelen, schrijfpatronen inoefenen, in de natuur iets observeren, een tekst illustreren, verzamelen en meebrengen van materialen, iets opzoeken of afwerken …  een heleboel variaties dus!

Bij huiswerk is het de bedoeling dat de kinderen het alleen kunnen maken: het succes mag niet afhankelijk zijn van de hulp van ouders, familie of buren.  Op die manier merkt de leerkracht vlug wanneer een kind iets nog niet onder de knie heeft.  Het huiswerk wordt nadien door de leerkracht of door de kinderen zelf gecorrigeerd en besproken.

De opdrachten die uw kind in de lagere school meekrijgt, worden in de schoolagenda genoteerd.  De leerkrachten zullen bij het begin van het schooljaar de precieze afspraken rond huistaken meedelen.

Tips om het huiswerk te stimuleren

1 Zoek een rustig plekje waar je kind kan werken.

2 Spreek een vast uur af wanneer je kind werkt voor school.

3 Stimuleer jouw kind om het huiswerk aandachtig en netjes te maken.

4 Toon interesse in het huiswerk van je kind.

5 Controleer samen of het huiswerk gemaakt is.

Huiswerkbegeleiding op school

Sommige kinderen kunnen wegens omstandigheden thuis heel moeilijk hun huiswerk maken. Na overleg met de klasleerkracht, de zorgjuf, de brugfiguur, directie en de betrokken ouders wordt er afgesproken wie kan starten met huiswerkbegeleiding (elke dinsdag en donderdag aansluitend na school in de refter). Na de huiswerkbegeleiding kunnen de leerlingen aansluiten bij de naschoolse opvang indien nodig.

“Leren is als zeilen tegen de wind in; het brengt je niet alleen verder, maar laat je ook groeien en sterk worden.”